TANDA-TANDA WANITA DAN LELAKI TIDAK SUBUR PUNCA SUSAH DAPAT ANAK.


Special entry kali ni sekali lagi saya nak kupas isu susah dapat anak. Ada yg tahu dan ada yg tak tahu. Sebabnya takut atau malas nak check. Tunggu bertahun-tahun sampai porak peranda rumahtangga. masing-masing makan hati. Ada yg isteri sanggup suami kahwin lagi satu dengan alasan tak mampu nak bagi suami zuriat. Boleh nak payung emas, tapi sebaiknya check dulu supaya bukti bukan anda si isteri yg bermasalah. Peringatan utk couple yg dah kahwin setahun dan tak merancang. Kalau masih belum hamil make sure pergi check up cecepat utk buat tindakan awal.
 
 
 


APA PUNCA TAK HAMIL ?

 
1. MANDUL
  • Kemandulan wanita berpunca dari ketidaksimbangan hormone dalam badan. Hanya insan terpilih sahaja. Ada yg born mmg dah mandul ada yg mandul kemudian.
  • Sebabnya, hormone tu terhakis kerana gaya hidup, pemakanan serta penggunaan bahan kosmetik kecantikan yang mempunyai pelbagai bahan kimia yang mematikan sel endoktrin.
  • Kalau yg pakai produk pengelupasan tu kena be carefull. Sebab majority bahan yg digunakan utk peel off kan skin supaya jadi licin mcm telur tu dari bahan terlarang seperti hidrokinon, tretenoin dll. Chemical tu kan meresap dalam darah dan effect pada badan dan kalau mengandung akan efek pada baby juga.
  • Mandul juga boleh terjadi sebab ada penyakit dalam faraj dan rahim. Ni dua part berbeza ya.
  • Penyakit dalam saluran tiub falopio dan kegagalan ovulasi. Telur tak subur
  • Hakikatnya 60% perhatian diberikan pada isteri kalau timbul isu mandul ni. Please do your daily medical check up kalau yang dah kahwin
 
2. FIBROID
  • Kalau yg ada jangan risau. Bukan tak boleh hamil.. Tapi lambat. Puncanya disebabkan terlebih hormone estrogen.
  • Fibroid tu kena dikeluarkan dan bagi yang ada masalah ni make sure tak consume herba yg stimulate hormone estrogen. Sebab ia akan menyebabkan fibroid lagi membesar.
  • Tapi diingatkan, pesakit perlu lakukan medical check up utk lihat progress fibroid yg dihidapi.
 
3. PCOS ( Polycistic Ovarian Syndrome )


 
  • Apa benda tu.. boleh tengok gambar untuk tengok perbezaan ovary yang normal dengan yg ada problem ni. Ovari gagal mematangkan telur.
  • kegagalan ovulasi disebabkan hormone androgen yang berlebihan dan kekurangan hormone estrogen. Haid jadi tak teratur, mandul, haid sikit atau berlarutan panjang
  • Tumbuh rambut pada kaki, muka, dada atau dada seperti lelaki. Sebab hormone androgen tu ada lebih pada lelaki.
 
 
4. ENDOMETRIOSIS
 
Nampak tak parut tu




  • Ia akan ganggu kesuburan. Dalam endometriosis, tisu endometrium yang sepatutnya berada dalam rahim tumbuh di luar rahim
  • Tak kira lah di mana ia tumbuh, ia akan mirip lapisan uterus kerana setiap bulan ia akan mengeluarkan darah ketika haid berlaku
  • Kalau darah haid boleh keluar melalui vagina, tapi darah dari tisu endometriosis ni tak dapat dibuang. Maka akan menyebabkan tisu parut dan sakit pada kawasan tersebut
  • Apa simptom atau gejala penghidap masalah ni :
           -  Inflamasi
           -  Sakit teramat masa haid terutama di akhir menstruasi
           -  Ketulan darah yg sangat besar
           -  Haid yang sangat banyak / pendarahan luar biasa
           -  Ovarian cyst
           -  Sakit ketika buang air besar
           -  Darah tompok-tompok sebelum haid
           -  Tidak subur
           -  Sakit dibahagian bawah pinggang
           -  Sakit semasa hubungan seksual
 
 
6. TIUB FALLOPIAN TERSUMBAT MENYEBABKAN KETIDAKSUBURAN
 
 
PENYEBAB-PENYEBAB LAIN TIDAK SUBUR :
 
  1. Gangguan pada telur menyebabkan telur tak matang
  2. Umur meningkat terutama selepas usia 35 tahun ke atas
  3. Stress
  4. Pemakanan harian yang tak elok
  5. Latihan olahraga yg melampau
  6. Terlebih atau terlalu kurang berat badan
  7. Merokok
  8. Penyakit kelamin
  9. Masalah kesihatan disebabkan hormone
  10. Senggugut teruk
 
PENYEBAB LELAKI TAK SUBUR
  1. Sperma kurang atau tidak berkualiti. Air mani lelaki mengandungi sperma dan cecair nutrient yang dikatakan mempunyai kualiti normal apabila erdapat lebih 20 juta sperma dalam 1 milimiter ( ml ) air mani
  2. Merokok dan mengambil alcohol
  3. Berat badan berlebihan
  4. Kencing manis













akirnya dapat anak pertama selepas minum vivix shaklee



BAGAIMANA HENDAK DAPATKAN VIVIX INI.


Image result for order now image


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Bukit Mertajam, Bandar Perda, Seberang Perai, Bukit Minyak,KPJ Hospital Penang .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seberang Perai,Bandar Perda, Bukit Mertajam,Bukit Mertajam.

Cik azza
ID:-1217675
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363

Comments

Popular posts from this blog

PERLU KE UJIAN PAP SMEAR UNTUK WANITA ? ATAU SAJA UNTUK MENAKUTKAN.

TANDA BATU MERIYAN JATUH-CIK AZZA POT PET.

RAWAT DEMAM DENGGI-CIK AZZA POT PET.